Sport och föreningsliv i Norrköping

Norrköping har ett rikt idrotts- och föreningsliv med framförallt en stark fotbollskultur. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning hjälper nya föreningar att bildas, ger dem ekonomiskt stöd och handlägger det mesta som har med dem att göra. De ansvarar även för registreringen av nya föreningar i staden.

Norrköping har ett rikt idrotts- och föreningsliv med framförallt en stark fotbollskultur. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning hjälper nya föreningar att bildas, ger dem ekonomiskt stöd och handlägger det mesta som har med dem att göra. De ansvarar även för registreringen av nya föreningar i staden.


Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar även för Norrköpings idrottsanläggningar. Här finns gott om sportfält, idrottshallar, fotbollsplaner, isbanor och idrottsplatser.


Många av stadens idrottsfaciliteter är koncentrerade till Himmelstalundsområdet. Här finns flera bollplaner, en curlinghall och Racketstadion med möjligheter att spela badminton, tennis, boule och golf. Dessutom hittar man en av de största inomhushallar i Himmelstalundshallen. Himmelstalundshallen är stadens stora is- och evenemangshall med plats för drygt 4 300 besökare. I hallen arrangeras mängder av olika evenemang under året. Främst idrottsrelaterade, men även konserter och utställningar. I området ligger även Stadium Arena som är stadens huvudarena för friidrott och basket. Även här arrangeras olika typer av konserter och icke-idrottsliga evenemang. En annan stor idrottsplats är Bergsmo IP där många friidrottande ungdomar tränar varje år.


Idrottslivet i staden domineras av tre stora föreningar – Idrottsföreningen kamraterna Norrköping eller IFK Norrköping, Idrottsföreningen Sylvia och Idrottsklubben Sleipner.


Stadens största förening, IFK Norrköping, grundades år 1897 av en grupp unga män vid stadens läroverk. Klubben kallas ofta för Peking eller Snoka och har som mest haft 15 verksamma olika idrotter i sitt program samtidigt. Bland de största har ishockey och friidrott varit. Liksom många stora idrottsföreningar har IFK Norrköping delats upp i olika föreningar för de olika sporterna. 2004 bildades IFK Norrköpings Idrottsallians och är en samlingsorganisation för de olika föreningarna.


IFK Norrköping är dock, och har alltid varit, fräst en fotbollsinriktad förening. Föreningen är en av de mest anrika i landet och herrlaget spelar för närvarande i Allsvenskan. I pokalskåpet hittar man tolv SM-troféer och sex Svenska cupen-guld. Första officiella fotbollsmatchen spelade klubben år 1902. IFK mötte Läroverket och matchen gick av stapeln på Militärskolans gård. Ett par år senare, 1904, spelade laget sin första match i Svenska mästerskapet för första gången och år 1910 när Svenska serien, det som idag är Allsvenskan, bildades fanns IFK Norrköping med som ett av åtta lag. Eftersom man på den tiden inte kunde degraderas ur serien var Norrköping hela tiden med.
Klubben hade en storhetstid under 1940-talet då de vann Allsvenskan fem gånger och hade spelare som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i laget. På senare år har laget pendlat mellan Superettan och Allsvenskan.
IFK Norrköpings hemmaarena är, och har i princip allt varit, Idrottsparken, oftast omnämnt som Parken. Parken invigdes år 1904 och har plats för 17 234 besökare. Sedan invigningen har arenan fått ett antal olika renoveringar. Bland annat tog man bort löparbanorna och flytta läktarna närmare planen i samband med fotbolls-EM i Sverige 1992. Under början av 2000-talet moderniserades även arenan och den hösten 2009 var arbetet klart. IFK Norrköping tog sedan över Parken från kommunen under 2010 och bytte namn på arenan till Nya Parken.


IFK Norrköpings lillebror genom tiderna är IK Sleipner. Klubben grundades år 1903 och namnet kommer Odens häst i den nordiska mytologin som heter just Sleipner. Även IK Sleipner är mest känd för sina fotbollsframgångar. Klubben vann SM-guld säsongen 1937/38 och har totalt gjort 16 säsonger i Allsvenskan. I den svenska maratontabellen ligger IK Sleipner på 21 tabell.
Genom åren har Sleipner varit aktiva i flera andra sporter och haft många kapitel. Bland de största sporterna i klubben finns brottning, handboll, cykel, bandy och tyngdlyftning.
Nu för tiden är dock Sleipner en utpräglad fotbollsklubb som inte är verksamma i några andra sporter.


Under de senaste åren har IF Sylvia kört om Sleipner och är nu stadens näst största förening. Laget, som har sin verksamhet i de norra delarna av staden, har fotbollslag som spelar i Division 1. Även Sylvia koncentrerar sig nu för tiden enbart på fotboll men har tidigare även haft bandy och andra idrotter på verksamhetslistan.